Je weet vast wel dat regelmatig cv-ketel onderhoud belangrijk is. Zo niet, dan bij deze: je bent verplicht iedere twee jaar je cv-ketel te laten onderhouden door een erkend installateur. Het onderhoud zorgt ervoor dat je ketel zo veilig en efficiënt mogelijk werkt. Doordat eventuele defecten tijdig worden ontdekt, verleng je met cv-ketel onderhoud de levensduur van je cv. Er zijn ook kleine onderhoudswerkzaamheden die je tussentijds kunt doen om je cv-ketel zelf te onderhouden. Benieuwd naar welke klussen dit zijn? Je leest het op deze pagina!

Waarom cv-ketel onderhoud?

We hebben het net al even benoemd, maar cv-ketel onderhoud is belangrijk voor je cv-ketel. Behalve dat het verplicht is om je cv-ketel tweejaarlijks te laten onderhouden, is het ook erg waardevol voor jezelf.

  • Cv-ketel onderhoud zorgt ervoor dat je ketel veilig werkt. Dat is belangrijk, want je loopt het risico op brand of een koolmonoxide lek. De kans hierop verkleint aanzienlijk wanneer de cv-ketel goed is onderhouden.
  • Tijdens een onderhoudsbeurt wordt je ketel opnieuw afgesteld. De cv-ketel werkt hierdoor efficiënt. En precies dat levert jou heel veel op: je hoeft hierdoor minder te stoken om je woning op temperatuur te krijgen en te houden, waardoor je bespaart op je energierekening.
  • Je verlengt de levensduur van je cv-ketel. Dat is ook fijn, omdat het vervangen van de cv-ketel een grote investering is. Het is daarom fijn dat je ketel zo lang mogelijk mee gaat.

Tussen de onderhoudsbeurten door zijn er kleine werkzaamheden die je eenvoudig zelf kunt doen. Ook daarmee draag je bij aan het verlengen van de levensduur van je cv-ketel. Bijkomend voordeel is dat je eventuele defecten tijdig herkent, waardoor je voorkomt dat je voor hoge reparatiekosten komt te staan.

Cv-ketel zelf onderhouden: dit kun je doen

Hieronder beschrijven we vier kleine onderhoudswerkzaamheden die je zelf kunt doen om je cv-ketel te onderhouden.

Cv-ketel bijvullen 

Eén van de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden die je is het bijvullen van de installatie. Het is belangrijk om de waterdruk tussen de 1.5 en 2.0 bar te houden. Is deze lager dan 1.0 bar, dan werkt de cv-ketel niet meer goed. Je kunt zelf de cv-ketel bijvullen.

Cv-ketel ontluchten

Het bijvullen en ontluchten van de cv-installatie gaan hand in hand. Wanneer de radiatoren niet alleen gevuld zijn met water, maar ook met lucht, geven de radiatoren minder warmte af. Hierdoor moet je meer stoken om een aangename temperatuur te behalen. Je kunt zelf prima de radiatoren ontluchten.

Cv-ketel schoonmaken

Het enige wat je zelf aan de cv-ketel mag schoonmaken is de mantel. Deze kun je afnemen met een vochtige doek. Andere onderdelen van de cv-ketel worden door de cv-installateur tijdens een onderhoudsbeurt goed schoongemaakt.

Cv-ketel afstellen

Wist je dat je zelf ook de cv-ketel goed kunt afstellen? Het afstellen van de ketel zorgt ervoor dat de installatie efficiënt werkt. Zet de watertemperatuur van de ketel tussen de 65 en 75 graden: bij deze temperatuur werkt de cv-ketel optimaal. Het is belangrijk dat de temperatuur niet onder de 60 graden komt: dan loop je het risico op een legionella besmetting.

 

Cv klaarmaken voor de winter

De winters in Nederland worden steeds kouder. Het is daarom ‘s winters extra belangrijk dat je cv-ketel efficiënt werkt, zodat je kunt genieten van een heerlijk warm huis. Wist je dat je zelf de cv-ketel kunt klaarmaken voor de winter? Dit houdt in dat je zelf kleine onderhoudswerkzaamheden doet om eventuele stortingen te voorkomen en defecten tijdig te herkennen.

Je kunt je cv-ketel klaar maken voor de winter door de cv-ketel bij te vullen, de radiatoren te ontluchten en door het afstellen van de cv-ketel, zoals hierboven staat beschreven. Er is alleen nog iets wat je kunt doen: de circulatiepomp onderhouden.

De circulatiepomp is één van de belangrijkste onderdelen van je cv-ketel. De pomp zorgt ervoor dat het water van de ketel naar de radiatoren stroomt en weer terug. Wanneer de pomp teveel lawaai maakt, kan het zijn dat er teveel lucht in zit. Je kunt de circulatiepomp zelf ontluchten. Maakt hij hierna nog steeds veel lawaai? Dan is het tijd om een verwarmingsmonteur in te schakelen en de pomp te laten vervangen.