Een lucht-lucht warmtepomp werkt via een startmotor en een gasbrander. Het apparaat verwarmt het water door middel van opstijgende luchtstroming. Een lucht-lucht warmtepomp is gunstig voor de gezondheid, want er komen geen onderdrukken door.

lucht lucht warmtepomp

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Lucht-lucht warmtepompen zijn een soort van split-unit airconditioner. Er zijn twee units: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit zuigt de warme lucht uit de ruimte en transporteert het naar de buitenunit. Daar wordt de warmte uit de lucht gehaald en in het koelmiddel geblazen. Het koelmiddel wordt door de compressor aangezet en stroomt door de coils in de binnenunit. Op die manier wordt de warmte uit het koelmiddel getransporteerd naar de ruimte waar je het nodig hebt.

Lucht-lucht warmtepompen zijn een efficiënte en kostenefficiënte manier om ruimtes te verwarmen of koelen. Ze zijn echter niet geschikt voor alle ruimtes. Als je bijvoorbeeld een ruimte wilt verwarmen of koelen die continu verwarmd of gekoeld moet worden, is een lucht-lucht warmtepomp niet de beste optie. Daarvoor is een ander type warmtepomp, zoals een water-lucht warmtepomp, beter geschikt.

Voordelen lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een apparaat dat gebruikmaakt van de warmte in de buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen of te koelen. Dit type warmtepomp is relatief eenvoudig en goedkoop in aanschaf en onderhoud. Daarnaast zijn er verschillende soorten lucht-lucht warmtepompen die geschikt zijn voor verschillende types woningen.

Een voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat het apparaat onafhankelijk is van de buitentemperatuur. Dit type warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de grond of het water om de binnenlucht te verwarmen of te koelen. Daarnaast is een lucht-water warmtepomp relatief stil en kan het apparaat ook worden gebruikt voor het produceren van warm water.

Een nadeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat het apparaat afhankelijk is van de buitentemperatuur. Als het buiten koud is, kan de warmte die door de lucht-lucht warmtepomp wordt geproduceerd minder goed worden geleverd. Daarnaast kan een lucht-lucht warmtepomp lawaai maken en is het apparaat relatief groot en zwaar.

Wanneer kies je voor een lucht-lucht warmtepomp?

Als je woning niet over een CV-ketel beschikt, is een lucht-lucht warmtepomp een uitstekende optie. Een andere reden om voor een lucht-lucht warmtepomp te kiezen, is als je woning niet goed geïsoleerd is. Een lucht-lucht warmtepomp zorgt ervoor dat de binnentemperatuur aangenaam blijft en je energiekosten laag blijven.

Meestal wordt er gebruik gemaakt van hetzelfde systeem dat de woning koelt in de zomer en verwarmt in de winter. Dit levert vele voordelen op: je hoeft geen extra ruimte te maken voor het apparaat, je bespaart energiekosten en je binnentemperatuur blijft aangenaam. Omdat het systeem gebruik maakt van hernieuwbare energie, is een warmtepomp ook een ideaal alternatief voor gasgestookte CV-ketels.

Wat kost een lucht-lucht warmtepomp?

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het type en de grootte van de pomp. Een simpele lucht-luchtwarmtepomp kan al snel €1000 kosten, maar voor een complete installatie met alle benodigde onderdelen moet je rekening houden met een bedrag tussen de €3000 en €5000.

Voor een aantal mensen is de hoge aanschafprijs van een lucht-luchtwarmtepomp dan ook een drempel. Toch moet je niet vergeten dat je met een dergelijke pomp veel geld kunt besparen op je energiekosten. Wanneer je de warmtepomp optimaal gebruikt, kan het zelfs zo zijn dat je er geld mee gaat verdienen!

Lees ook over