Wanneer je op zoek bent naar een slimme en duurzame manier om jouw woning te verwarmen is de warmtepomp misschien wel de oplossing. Lees hier alles over de hybride lucht-water warmtepomp en kom erachter of dit iets voor jou is.

warmtepomp

Wat is een warmtepomp

Wanneer je kiest om een warmtepomp te gebruiken om warmte op te wekken is het handig om te weten wat het inhoudt en hoe het werkt. Het is minder ingewikkeld dan je misschien in eerste instantie denkt. Dit is omdat het een vrij simpele manier van warmte opwekken is.

De warmtepomp werkt eigenlijk net als een waterpomp, maar in plaats van water wordt er warmte gepompt. Dit wordt gehaald uit de grond, uit de lucht of uit het water. Deze warmte wordt vervolgens verplaatst om jouw woning te verwarmen. Je kunt het vergelijken met een koelkast. Zodra je een aan de achterkant van een koelkast voelt komt hier warme lucht vanaf en is het vanbinnen koud. De warmte is hierbij uit de lucht gehaald.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Denk hierbij aan een elektrische warmtepomp, een aardwarmtepomp of een lucht/lucht warmtepomp. Ook een van de warmtepompen die erg populair zijn de laatste tijd is de hybride lucht-water warmtepomp.

Bij een lucht/water pomp wordt net als bij de andere warmtepompen warmte uit de lucht gebruikt en verwarmt naar een bruikbare temperatuur. Maar het verschil is dat niet alleen de lucht in de woning wordt verwarmd, maar ook het water. Deze pompen zijn er volledig elektrisch, maar je hebt ook een hybride variant.

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Dit houdt in dat wanneer het in huis kouder is dan buiten springt de cv-ketel bij om de warmtepomp een handje te helpen. Dit bespaart ontzettend veel energie.

Voor en nadelen

Voordelen

Duurzaam. De manier waarop de warmtepomp verwarmt is ontzettend duurzaam en energievriendelijk. Alle warmte wordt gebruikt en er gaat niks verloren.

Minder Co² uitstoot. De uitstoot van Co² daalt enorm door het gebruik van een warmtepomp.

Betaalbaar. De hybride pomp is de goedkoopste optie op het gebied van warmtepompen. Daarnaast is het ook nog erg milieuvriendelijk.

Intelligent systeem. Door middel van een ingebouwde thermostaat bepaalt de pomp zelf de meest economische verwarmingsstrategie. Zo verbruik je nooit te veel energie.

Eenvoudige installatie. Er zijn geen breek- of graafwerken nodig bij de installatie van de warmtepomp. Ook is het geschikt voor bijna alle woningen.

Nadelen

Lawaai. Het geluid wat de pomp maakt kan voor sommige mensen storend zijn. Denk daarom goed na over waar de pomp komt te staan en of dit voor jou ook storend zou zijn.

Onderhoud. Dit hoeft niet een nadeel te zijn, maar is wel belangrijk om te noemen. Een warmtepomp moet namelijk goed onderhouden worden om schade te voorkomen.

Isolatie. Een lucht/water warmtepomp werkt vaak beter in een woning met goede isolatie.

Lees ook over