Is het ineens veel kouder in huis, of wil het water niet warm worden? Dan is er een kans dat je verwarmingsketel storing heeft. Hoe je daar achter komt en wat je er aan kunt doen lees je hier!

cv-ketel

Wat is de oorzaak?

Voordat je ook maar iets kunt doen is het belangrijk om te weten wat de storing verzaakt. Met andere woorden, wat is de oorzaak? Er zijn een aantal dingen waar je naar kunt kijken om dit te achterhalen.

  1. Zit de stekker in het stopcontact? Het komt vaker voor dan je denkt dat de ketel zonder stroom zit doordat de stekker er niet goed in zit. Je kunt het altijd beter even checken voordat je er een vakman bij haalt!
  2. Worden er storingscodes aangegeven? In sommige gevallen is het namelijk een tijdelijke storing en dan hoef je de ketel alleen maar even te resetten. Je kunt dit zien aan de storingscode die de ketel aangeeft.
  3. Is de gaskraan dicht? Wanneer de gaskraan dicht zit krijgt de ketel geen gas en ontstaan er storingen. De kraan moet dus altijd open staan.
  4. Zit er genoeg druk op?  Wanneer de druk van de cv-ketel te laag is vergroot de kans op een storing. Door de ketel bij te vullen kun je de druk verhogen.
  5. Tikken de leidingen? Wanneer dit het geval is, betekent het dat het systeem ontlucht moet worden.

Oplossing storing

Om een storing te voorkomen wordt als tip meegegeven om je cv-ketel goed te onderhouden. Dit wordt vaak jaarlijks gedaan en voorkomt problemen in de toekomst. Dit betekent niet dat er daarna nooit storingen ontstaan, de kans wordt alleen een stuk kleiner.

Mocht er dus wel een storing ontstaan sta je voor de volgende keuze: Repareren of vervangen?

Het vervangen van een cv-ketel hoeft geen slechte investering te zijn. In heel veel gevallen is het juist het tegenovergestelde. Wanneer je te maken hebt met een oude ketel is de kans op storingen namelijk veel hoger en kan het zijn dat je om de zoveel tijd een reparatie uit moet voeren. Daarnaast zijn oude ketels vaak ook minder duurzaam. Zo worden de vr-ketels al een aantal jaren niet meer verkocht en wordt er aangeraden een Hr-ketel aan te schaffen.

Wanneer je nog een redelijk nieuwe ketel in je bezit hebt, is dit natuurlijk niet nodig en bestaat er een grote kans dat de storing eenmalig is. Dan kun je er dus voor kiezen deze te laten repareren door een cv-monteur. Deze gaat dan eerst op onderzoek uit om erachter te komen wat het probleem is en zal zijn kennis inzetten om dit probleem vervolgens op te lossen. Lees hier meer over cv-ketel reparatie.

Het uurloon van een vakman ligt vaak tussen de 50 en 60 euro, maar dit verschilt natuurlijk per vakman.