Cv-ketel onderhoud is ontzettend belangrijk. Het verlengt niet alleen de levensduur van je cv-ketel, maar voorkomt ook storingen en dure reparaties. Het is verplicht om cv-ketel onderhoud tweejaarlijks te laten uitvoeren door een erkend cv-monteur.

Op zoek naar een cv-monteur? Vergelijk gratis offertes!

Op deze pagina lees je alles over cv-ketel onderhoud en de kosten.

cv-ketel onderhoud

Waarom cv-ketel onderhoud?

Cv-ketel onderhoud is om meerdere redenen ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je installatie zo efficiënt en veilig mogelijk werkt. Je voorkomt grote problemen zoals stortingen en defecten die dure reparaties tot gevolg is. 

Regelmatig onderhoud heeft de volgende voordelen:

  • Je verlengt de levensduur van je cv-ketel: de gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 12 tot 15 jaar. Na deze periode zul je vaker last krijgen van storingen en defecten, waardoor de reparatiekosten hoger zijn. Ook werkt je ketel minder efficiënt, waardoor je energierekening zal stijgen. 
  • Je voorkomt hoge reparatiekosten: beschadigingen en defecten worden tijdens een onderhoudsbeurt op tijd ontdekt en vervangen. Je voorkomt ook dat er steeds meer defecten en storingen ontstaan, waardoor de kosten voor een cv-ketel reparatie flink kunnen oplopen.
  • Je bespaart op je energierekening: tijdens een onderhoudsbeurt wordt de ketel opnieuw afgesteld. Hierdoor werkt hij weer efficiënt: je hoeft dus minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je op je energierekening.
  • Je weet zeker dat je ketel veilig werkt: een cv-ketel kan grote problemen zoals een koolmonoxide lek of brand veroorzaken. Doordat de cv-monteur tijdens de onderhoudsbeurt de ketel controleert op veiligheid, weet je zeker dat je ketel zo veilig mogelijk werkt. 

De meest voorkomende werkzaamheden

Je bent verplicht om je cv-installatie tweejaarlijks te laten controleren door een erkend installateur. Een onderhoudsbeurt bestaat uit verschillende werkzaamheden. De cv-monteur begint met het reinigen van zowel de binnen- als buitenkant van de ketel. 

Vervolgens wordt de werking van de cv-ketel gecontroleerd, de prestaties worden gemeten en de ketel wordt opnieuw afgesteld. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat de cv-ketel zo efficiënt en veilig mogelijk werkt. 

Tot slot wordt de cv-ketel opnieuw afgesteld. Wanneer het nodig is, worden onderdelen vervangen of gerepareerd. Doordat een cv-installatie bewegende onderdelen bevat, is de kans op slijtage het groter. Wanneer een beschadiging op tijd wordt ontdekt, loop je de minste kans op storingen. 

Tussen de onderhoudsbeurten door kun je zelf een aantal kleine onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Welke dat zijn, lees je op de pagina zelf de cv-ketel onderhouden.

cv-ketel onderhoud

Wat kost cv-ketel onderhoud?

Eenmalig cv onderhoud kost gemiddeld tussen de €70,- en €90,-. Dit is nog exclusief reparatiekosten. Voor nieuwe cv-ketels wordt eenmalig onderhoud aangeraden. Heb je een oudere ketel? Dan is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten.

Er zijn verschillende soorten onderhoudscontracten. Een standaardcontract kost gemiddeld €50,- tot €90,- per jaar. Hiervoor komt de monteur tweejaarlijks langs voor onderhoud. Bij een standaard onderhoudscontract zijn reparatiekosten niet inbegrepen. 

Bij een servicecontract zit een deel van de materiaalkosten inbegrepen. Dit onderhoudscontract is ook wat duurder, je betaald ongeveer €70,- tot €130,- per jaar. Tot slot heb je nog keuze uit een all-in contract. Hierin zijn alle reparatiekosten inbegrepen. Zo kom je dus niet voor onverwachte kosten te staan! Een all-in contract kost gemiddeld €130,- tot €170,- per jaar. 

Cv-ketel onderhoud prijzen 2022

Type onderhoud Gemiddelde prijs Omschrijving
Eenmalig onderhoud €70,- tot €90,- per keer Inclusief voorrijkosten en arbeidsloon
Standaard onderhoudscontract €50,- tot €90,- per jaar Tweejaarlijks onderhoud, inclusief voorrijkosten en arbeidsloon
Service contract €70,- tot €130,- per jaar Tweejaarlijks onderhoud, 1 dagsservice. Inclusief voorrijkosten en arbeidskosten. Gedeeltelijke materiaalkosten.
All-in contract €130,- tot €175,- per jaar Tweejaarlijks onderhoud, 1 dagsservice, 24/7 service, inclusief voorrijkosten, arbeidsloon en materiaalkosten. 

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen