Een storing aan de cv-ketel of radiatoren kan erg vervelend zijn. Vooral als het daardoor in huis minder warm wordt. Er zijn verschillende redenen waardoor een storing ontstaat en dus ook verschillende oplossingen. Hieronder lees je over hoe je een radiator ontlucht en bijvult.

cv-ketel ontluchten

Storing oplossen?

Wanneer er iets mis is met je cv-ketel kan het zijn dat de storing makkelijker op te lossen is dan je eerst misschien denkt. Wanneer de verwarming niet meer helemaal warm wordt kan het zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten waardoor het warme water minder goed door de buizen stroomt. Een oplossing hiervoor is het ontluchten en bijvullen van de radiatoren.

Ontluchten

Het ontluchten is dus een effectieve manier om een storing makkelijk en snel op te lossen. Voordat je hiermee kan beginnen is het belangrijk dat je de radiatoren opendraait en de cv-ketel minstens tien minuten te laten werken. Dit is zodat de lucht zich bij de ontluchtingsventielen verzamelt. Vervolgens is het de bedoeling dat je elke radiator per stuk bij langs gaat om te ontluchten. Het slimst is om van boven naar beneden te werken. Om dit te kunnen doen heb je een speciale ontluchtingssleutel nodig om het ventiel mee open te kunnen draaien. Vergeet het ventiel niet weer dicht te draaien nadat het water eruit is. Dit water kun je opvangen met bijvoorbeeld een bakje. Denk erom dat het water waarschijnlijk roestig is en rare plekken achter kan laten. Als laatste moet je het expansievat ontluchten. Als dat ook gedaan is kan de cv-ketel weer aan en kun je de manometer checken om te kijken of je het goed gedaan hebt!

Bijvullen

Poeh. Dat was een hele stap. Het kan betekenen dat na die stap de cv-ketel het weer tip top doet en zonder problemen zijn werk verricht. Ook kun je er hierdoor achter komen dat de cv-ketel bijgevuld moet worden. Je doet dat als volgt:

  1. Trek de stekker er opnieuw uit. De ketel moet namelijk uit staan voordat je deze taak uit kunt voeren.
  2. Schroef de vulslang op de kraan. Dit is een kraan die speciaal gemaakt is om de cv-ketel bij te vullen. Dit is omdat je op deze manier minder knoeit. Je kunt ze in de winkel of online kopen.
  3. Als derde moet je de kraan nu een klein beetje open draaien tot het moment dat de hele slang gevuld is met water.
  4. Wanneer de slang gevuld is, kun je deze vervolgens aan de cv-ketel draaien.
  5. Kijk wat er met de manometer gebeurt. Zodra de wijzers in het groene gebied zijn en dus het juiste niveau aangeven is het gelukt.
  6. Doe de cv-ketel weer aan voor 10 minuten en ontlucht het hele systeem opnieuw.
  7. Je bent klaar!

Lees hier meer over het zelf onderhouden van je cv-ketel!