Vanderwalbv.nl – Veelgestelde vragen (FAQ)

Een combiketel kan een huis van zowel verwarming als water voorzien. De term HR staat voor hoog rendement, dit betekent dat de cv-ketel meer oplevert dan een VR combiketel. Een combiketel heeft enkele voordelen, zoals het doen van twee taken, en met de HR versie kan je flink besparen op je gasrekening.

Hieronder lees je meer over HR combiketels, de voordelen en de kosten hiervan.

hr combi ketel

Wat is een HR combiketel?

Een combiketel kan zowel verwarming als warm water leveren. Een ketel die alleen verwarming biedt heet een soloketel. De term HR staat voor hoogrendementsketel, deze ketels bieden dus meer rendement.

Er zijn verschillende soorten combiketels. Zo heb je ketels met een doorstroomsysteem of een ketel met een voorraadvat:

  • Een ketel met een doorstroomsysteem zie je het meest. Deze verwarmt het water pas als het nodig is.
  • Een ketel met een voorraadvat houdt water op een bepaalde temperatuur. Zo is het eigenlijk altijd warm. Dit verbruikt wel meer energie.

De term HR staat dus voor hoog rendement. Met een hr combiketel kun je meer warmte halen uit dezelfde hoeveelheid aardgas. Dit betekent dat verwarmen voordeliger is. Een hr combiketel hergebruikt de rookgassen.

Voordelen combi ketel

Het hebben van een hr combiketel betekent dat je profiteert van een hoop voordelen.

Als eerste heb je aan alleen de ketel genoeg. Met een soloketel moet je ook nog een boiler laten plaatsen, maar bij een combi ketel is dit niet nodig. Dit betekent ook minder stroomverbruik. Een HR combiketel is daarnaast ook erg energiezuinig, waardoor je flink kan besparen op je gasrekening. 

Een combiketel is goedkoper dan de combinatie van een solo ketel en een losse boiler. Combiketels hebben wel vaker last van storingen, maar dit is in de meeste gevallen simpel op te lossen. Met een jaarlijks cv onderhoud zal je hier nauwelijks of helemaal niet last van hebben.

Kun je altijd een combiketel plaatsen?

Helaas is het antwoord nee. Als je een cv-ketel op zolder hebt is een combiketel niet altijd mogelijk. Leidingen van cv-ketels mogen niet langer dan tien meter zijn, bij grote huizen met een cv ketel op zolder kan dit betekenen dat je geen combiketel kan plaatsenn

Wat kost een HR combiketel?

De kosten voor een HR combiketel zijn gemiddeld €1.000,- tot €2.600,-. Je hebt ook een HRe variant, deze kosten gemiddeld €10.000,-. Het is sinds 2022 verplicht een installateur in te schakelen voor het plaatsen van een cv ketel, de kosten hiervan zijn €400,- tot €800,-.

Hieronder vind je de prijzen van diverse combiketels terug. Het is goed om te weten dat een HR combiketel een rendement haalt van 100%, terwijl een VR combiketel slechts 89% rendement behaald. Dit is ook de reden waarom de HR versie vaak duurder is: je bespaart er namelijk op lange termijn mee.

Kosten combiketel

Soort combiketel Gemiddelde prijzen
Vr combiketel €900,- tot €1.500,-
HR combiketel €1.000,- tot €2.600,-
HRe combiketel €10.000,-
Kosten installatie €400,- tot €800,-

Het huren van een HR combiketel

Is een nieuwe cv-ketel nodig, maar heb je het geld nu even niet? Dan kun je er ook voor kiezen om een cv-ketel te huren. Het huren van een cv-ketel kan al vanaf €25,-. Dit is op de lange termijn wel de duurdere optie, dus dit wordt alleen aangeraden als je het budget niet hebt voor het kopen van een HR combiketel.

Lees ook meer over:

Cv-ketel reparatie

Cv ketel merken