De cv-ketel, ook wel het hart van de centrale verwarming genoemd. Dit is omdat de ketel het middelpunt is wat er voor zorgt dat het warme water door buizen naar alle ruimtes stroomt om zo de warmte te verspreiden. Bij Bosch maken ze al jaren cv-ketels en is daarom ook een zeer bekend merk binnen deze categorie.

Bosch geschiedenis

In 1886 werd het bedrijf al opgericht door Robert Bosch in Duitsland. Het merk Bosch staat vooral bekend om de automobieltechnologie, maar er is de afgelopen jaren veel veranderd binnen het bedrijf. Ze verdiepen zich ook in industriële en consumenten technologie en dus ook in energie en bouwtechnologie.

Hoe werkt een cv-ketel?

Heel veel mensen hebben er een in huis, maar er zijn maar weinig mensen die ook daadwerkelijk weten hoe het werkt. De letters ‘cv’ staan voor ‘centrale verwarming’. Dit is omdat het gaat om de verwarming door het hele huis of pand en de ketel hier centraal in staat.

De ketel verbrandt het gas waardoor er warmte ontstaat. Maar dit is nog niet het eindproduct. Vervolgens zorgt die warmte er namelijk voor dat het water in de ketel opwarmt en het door het leidingsysteem van de cv-installatie kan lopen.

Het is belangrijk dat een cv-ketel goed onderhouden wordt om schade te voorkomen. Een ketel kan namelijk wel 10-15 jaar mee en het zou zonde zijn wanneer er niet goed voor gezorgd wordt.

Bosch cv-ketels

Doorstroom ketels Voorraad ketels
Deze ketel warmt alleen het water nodig wanneer je het ook echt nodig hebt. Dus wanneer je het niet nodig hebt staat de brander op ‘stand-by’, en draai je de warme kraan ineens open? Dan start de brander weer op. Bij een cv-ketel met een ingebouwde boiler is dit niet het geval. Het water wordt namelijk opgeslagen in de boiler en heb je direct beschikking over het water. Het verschil is dus dat je dan niet hoeft te wachten.
Vr-ketels Hr-ketels 
De V staat voor verbeterd en de R staat voor rendement. Bij deze ketel is het rendement dus een beetje hoger dan bij andere ketels. Het betekent in dit geval dat er 83% tot 89% van de energie warmte wordt. Hr staat voor hoog rendement. Hierbij wordt meer dan 100% van de energie omgezet in energie. 108% om precies te zijn. Dit betekent dat deze ketels zeer energiezuinig zijn omdat alles wat er in zit er uit wordt gehaald.