Douchen is voor veel mensen toch wel het fijnst als het water warm is. Maar hoe wordt dat water nou eigenlijk de juiste temperatuur? Er zijn een aantal verschillende manieren om water te verwarmen. Denk hierbij aan een cv-ketel, of een boiler. Vandaag gaan we het hebben over nog een andere mogelijkheid: De warmtepomp.

water/water warmtepomp

Hoe werkt het?

Er zijn ontzettend veel verschillende warmtepompen. Je hebt een water/lucht warmtepomp, een lucht/lucht warmtepomp enzovoort. Een water/water warmtepomp lijkt veel op de andere twee, maar heeft net een andere werking. Waar een lucht/lucht, of lucht/water, warmtepomp warmte uit de lucht haalt, haalt de water/water pomp het uit de grond.

Je hoeft maar een paar meter in de grond te graven om warmte op te kunnen wekken. Er wordt een leidingencircuit ondergronds aangelegd waar water in rond wordt gepompt. Dit water neemt dan de temperatuur van de grond aan. De energie die daardoor gecreëerd wordt, wordt ook omgezet tot warmte. Hoe de leiding wordt aangelegd, horizontaal of verticaal, ligt aan de grond en de ruimte. Wanneer je veel ruimte hebt, wordt de leiding namelijk horizontaal aangebracht. Dit is goedkoper om aan te leggen omdat er minder diep gegraven hoeft te worden. Zodra je last hebt van andere leidingen en kabels wordt het verticaal geplaatst. Het voordeel hiervan is dat hoe dieper je komt hoe warmer het is.

In de winter is de grond vaak warmer dan de buitenlucht, daarom is de warmtepomp ideaal om in de winter te verwarmen. In de zomer is het vaak andersom. Dan kun je de pomp gebruiken om je huis af te koelen. In dit geval wordt alleen de lucht gekoeld. Het water blijft wel gewoon warm.

Voordelen van een warmtepomp

  • Geen gaskosten. Een warmtepomp gebruikt dus de warmte uit de grond en bij een lucht/lucht warmtepomp wordt de warmte uit de lucht gehaald. Dit betekent dus dat de pomp niet op gas loopt zoals bijvoorbeeld een cv-ketel.
  • Lagere CO² uitstoot. Het feit dat de warmtepomp geen aardgas verbruikt heeft nog een voordeel. Een warmtepomp is goed voor het milieu omdat het een lage CO² uitstoot heeft.
  • Geen schoorsteen nodig. Doordat je geen schoorsteen nodig hebt, bespaar je ook op het onderhoud hiervan. Daarnaast scheelt het ruimte die anders hierdoor in beslag genomen zou worden.
  • Lage onderhoudskosten. Om op het onderwerp te blijven van onderhoud… Een warmtepomp heeft niet veel nodig. Toch is het belangrijk te houden dat weinig onderhoud niet betekent dat je de pomp kan verwaarlozen. Er wordt als tip mee gegeven om er toch af en toe naar te laten kijken om problemen te voorkomen.
  • Vloerverwarming. Een warmtepomp gaat goed samen met vloerverwarming. Heb je dus vloerverwarming in je huis? Dan is het misschien slim om je te verdiepen in een warmtepomp.

Ondanks dat er veel voordelen zitten bij de aanschaf van een warmtepomp, en is ook belangrijk te onthouden dat er altijd nadelen zijn. Zo is een warmtepomp een grote investering en het verwarmen gaat trager dan bij andere verwarmingssystemen. Toch is het geen slechte investering omdat het wel ontzettend duurzaam is.

Lees ook over