Nefit, beter bekend als Nefit-Bosch, is het dochtermerk van Bosch. Dit merk maakt als sinds de jaren 60 cv-ketels. Lees hieronder alles over dit merk en de verschillende soorten producten die ze fabriceren

nefit

Tijdmachine

Het bedrijf bestaat al sinds 1947 en werd opgezet met Marshallhulp in Deventer, Nederland. Eerst hield het zich bezig met gas fittingen en vanaf het jaar 1963 begonnen ze met de productie van gietijzeren cv-ketels. Vanaf 2004 horen ze bij Bosch en zijn ze dus onderdeel van deze productie.
In 2009 werden ze pas echt compleet door Bosch overgenomen. Daarom dat we vandaag de dag, wanneer we het over Nefit hebben, we het ook over Bosch hebben.

Producten

Onder het merk Nefit vallen ontzettend veel producten. Hieronder vind je een aantal van deze producten op een rijtje.

  • Cv-ketels. Het werd al eerder genoemd, maar dit waren een van de eerste producten waar Nefit zich mee bezig hield. Ze ontwikkelen verschillende soorten ketels, waaronder Hr ketels en combiketels.
  • Warmtepompen. De warmtepomp is een apparaat wat warmte uit de lucht, grond of het water pompt en dit omzet tot bruikbare warmte voor in een woning of kamer.
  • Zonneboiler. Een zonneboiler loopt op zonne-energie, hierdoor is het een zeer energiezuinige manier om je woning te verwarmen. Wel kan het alleen gebruikt worden in combinatie met een andere verwarmingsinstallatie.
  • Airconditioning. Bij airconditioners gaat het niet alleen om het verkoelen van een ruimte, maar ook om het verwarmen.
  • Thermostaten. 

Hoe werkt een cv-ketel

Er zijn heel veel verschillende soorten ketels, maar in theorie werken ze allemaal op dezelfde manier.

Via de thermostaat die je in huis hebt, wordt de temperatuur geregeld en dit wordt vervolgens naar de cv-ketel gestuurd. Tot zover is het niet hogere wiskunde. Vervolgens wordt er een elektrisch signaal afgegeven aan de cv-ketel waardoor de brander aangaat en het water verwarmt. Dit verwarmde water wordt dan vervolgens gecirculeerd door de radiators, vloerverwarming en andere mogelijke verwarmingsproducten. Zodra het water is afgekoeld begint het hele cirkeltje weer opnieuw.