Er zijn ontzettende veel verschillende variaties van hetzelfde product. De vr combiketel is namelijk een versie van de welbekende cv-ketel. Toch heeft elke variant zijn eigen gemakken en gebreken. Lees hier alles over wat de vr combiketel uniek maakt.

vr-ketel

Wat is een vr combiketel?

Veel van jullie zullen wel een van een cv-ketel gehoord hebben. De centrale verwarming zorgt ervoor dat het lekker warm is in alle delen van het huis. De vr ketel is hier een versie van. De letters ‘vr’ staan voor ‘verbeterd rendement’. Dit betekent dat ongeveer 85% van de energie ook daadwerkelijk wordt omgezet in warmte. Bij een conventionele ketel is dit ongeveer 67%.

Met rendement wordt de hoeveelheid warmte die geproduceerd bedoeld. Hoe hoger het rendement hoe ‘beter’ de ketel. Het zorgt namelijk voor minder energieverbruik en is milieuvriendelijker. Dit betekent ook dat de laatste tijd de vr ketel steeds minder populair worden. Er zijn namelijk nieuwe ketels op de markt met een nog hoger rendement.

Met combiketel wordt een ketel bedoeld die niet alleen de lucht in huis verwarmt, maar ook het water. In deze ketel zit namelijk een boiler ingebouwd die een voorraad warm water genereert zodat er snel warm water uit de ketel komt.

Andere opties

Sinds een aantal jaren is het niet mogelijk om nog een nieuwe vr ketel aan te schaffen. Dit is omdat het minder goed is voor het milieu en de ketels niet meer voldoen aan de gegeven richtlijnen in 2015. Stel je hebt een vr ketel en deze is toe aan vervanging moet je dus op zoek naar een andere optie. Hieronder vind je een aantal alternatieven.

Hr ketel:
De vr ketel is de voorloper van de hr-ketel en het grootte verschil zit hem in het rendement. De ‘hr’ staat namelijk voor hoger rendement. Het gaat hierbij om een rendement van 111%. Dit betekent dus dat er meer energie opgewekt wordt dan dat er verbruikt wordt. Dit komt doordat de restwarmte ook gebruikt wordt. Het voordeel hiervan is dat je veel energiezuiniger woont.

Warmtepomp:
Zodra je huis goed geïsoleerd is en je al gebruik maakt van een laagtemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, dan is je woning geschikt voor een warmtepomp die volledig elektrisch is. Dit is een ontzettend duurzame optie omdat de pomp warmte uit de lucht haalt en deze het huis weer in, naja, pompt.

Zonneboiler:
Op het moment dat je veel warm water gebruikt kan een zonneboiler een goede optie voor je zijn. Deze kun je combineren met een cv-ketel, maar ook met een warmtepomp. Deze boiler verwarmt je kraan, bad en douchewater met de hulp van de zon!

Elektrische ketel:
Deze ketel is een stuk goedkoper bij het aanschaffen, maar verbruikt wel veel energie. Ook verwarmt deze ketel geen water. Het voordeel is dat deze ketel geen koolmonoxide produceert en er geen rookgaskanaal nodig is.

Infraroodpanelen:
Deze panelen zijn ontzettend geschikt op het moment dat je maar een kleine ruimte hoeft te verwarmen. Deze plekken warmen dan ontzettend snel op. Het nadeel is dat je de woning niet centraal kunt verwarmen.

Tot slot

Zodra je nog een vr ketel in huis hebt, is er dus een grote kans dat je teveel aan stookkosten betaald. Je hebt dus de mogelijkheid deze te vervangen door een energiezuiniger. Maar wees je er wel van bewust dat dit een dure investering is.