Is jouw woning niet aangesloten op gas? Of wil je juist de overstap naar gasvrij wonen gaan maken? Dan zul je op zoek moeten gaan naar andere manieren van verwarmen. Een mazoutketel is hiervoor geschikt. Een mazoutketel is een condensatieketel welke werkt op stookolie in plaats van gas. In dit artikel lees je alles over mazoutketels, de werking en welke kosten je kunt verwachten.

mazoutketel

Wat is een mazoutketel?

Een mazoutketel is een condenserende ketel met als brandstof stookolie. Deze stookolie wordt opgeslagen in een mazouttank. Het laten installeren van een mazoutketel is alleen nog toegestaan in bestaande woningen: bij nieuwbouwwoningen mag geen mazouttank worden geplaatst. Het laten installeren van een mazoutketel draagt bij aan de overstap naar gasvrij wonen en een duurzamere wereld.

Een cv-ketel op basis van mazout heeft enkele belangrijke voordelen:

  • Energiezuinig: mazoutketels behalen een rendement van ongeveer 98%. Dat betekent dat er weinig tot geen van de opgewekte warmte verloren gaat. Je hoeft dus niet zoveel te stoken om de woning op temperatuur te houden.
  • Veiligheid: een mazoutketel is veilig in gebruik. Er is geen ontploffingsgevaar en de stookolie ontbrand niet bij temperaturen onder de 55 graden.
  • Onafhankelijk van een energieleverancier: met een mazoutketel ben je onafhankelijk van een netwerk. De gas- en elektriciteitsprijzen kunnen ontzettend schommelen, maar met een mazoutketel bepaal je zelf wanneer je de stookolie bijvult. Zo bepaal je zelf wat je voor de olie betaald.
  • Gasvrij wonen: zoals al een aantal keer benoemd biedt een mazoutketel een gasvrij bestaan. Dit is erg handig wanneer een gasaansluiting ontbreekt, of wanneer je zelf je ecologische voetprint wilt verkleinen.

Net zoals bij veel dingen hebben ook mazoutketels een aantal nadelen, nog los van dat deze niet zijn toegestaan bij nieuwbouwwoningen. Je hebt ook ruimte nodig voor de mazouttank, deze kan zowel ondergrond als boven de grond geplaatst worden. De gemiddelde prijs van het installeren en de aanschaf van een mazoutketel is hoger dan van een gasketel. Daarnaast is bij een mazoutketel periodiek onderhoud noodzakelijk.

mazoutketel kopen

Hoe werkt een mazoutketel?

Een mazoutketel is een condenserende ketel welke werkt op brandstof. De werking van een mazoutketel is als volgt:

  1. De stookolie wordt vanuit de mazouttank naar de ketel gepompt.
  2. De mazoutbrander die zich bevind in de mazoutketel zorgt ervoor dat de vernevelde brandstof in een kleine hoeveelheid ontbrand.
  3. De mazoutketel beschikt over een warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat de opgewekte warmte naar het water wordt vervoerd en vervolgens wordt verspreid over het circuit.
  4. De mazoutketel hergebruikt de warmte die van rookgassen afkomstig is om het water voor de cv te verwarmen. Er gaat dus geen warmte verloren via de rookgasafvoer.

Wat kost een mazoutketel?

Een mazoutketel laten installeren kost gemiddeld tussen de €4.700,- en €7.500,-. Het is een flinke investering, maar onthoud wel dat een mazoutketel energiezuinig werkt. Je bepaalt zelf wanneer je de stookolie koopt en je bent dus niet afhankelijk van prijzen van een energienetwerk.