Vanderwalbv.nl – Veelgestelde vragen (FAQ)

Een HR soloketel is alleen bedoeld om huizen en kantoorpanden te verwarmen. HR staat voor hoogrendements, dit betekent minimaal 90%. Wanneer je ook warm water wilt, zul je de soloketetel moeten combineren met een boiler.

Op deze pagina lees je meer over wat een HR soloketel precies is, lees je enkele voordelen en vind je de kosten van enkele modellen.

hr solo ketel

Wat is een HR soloketel?

Een solo ketel kan alleen het huis verwarmen en dus geen warm water leveren. Dit is dan ook de ‘solo’ in de term soloketel. 

Een HR soloketel is dan ook aan te raden wanneer je een andere methode hebt om warm water te leveren, bijvoorbeeld een boiler. Bij de meeste HR soloketels kun je de ketel koppelen aan de boiler. Soloketels worden voornamelijk gebruikt door bedrijven die hun kantoorpand willen verwarmen, maar niet per se baat hebben bij warm water.

De ‘HR’ in ‘HR soloketel’ staat voor hoogrendementsketel. Dit betekent dat je een hoger rendement haalt dan met een standaard cv-ketel. Met een HR soloketel haal je een rendement van minimaal 10%. Het is belangrijk om een condensafvoer te hebben gezien deze ketels rookgassen produceren.

Voordelen solo ketel

Het hebben van een solo ketel betekent dus dat je alleen bent voorzien van verwarming, maar niet als je kiest voor een combinatie van een solo ketel en een boiler. Toch heeft het hebben een solo ketel enkele voordelen:

  • Een solo ketel is gemaakt voor het verwarmen en alleen dat. Dit betekent dat deze ketels specifiek gebouwd zijn voor deze ene taak en dat ook goed uitvoeren.
  • Solo ketels zijn een stuk goedkoper, zo kun je al een soloketel halen voor onder de €1.000,-.
  • Heb je isolatie in huis? Dan is een kleine en goedkope soloketel vaak voldoende om je te voorzien van een warme winter.

Warm water met een soloketel

Zoals je hierboven hebt gelezen zul je een andere manier moeten hebben om warm water te leveren. Met een combiketel kun je zowel verwarming als warm water verwachten.

Hoe los je dit op met een soloketel?

De oplossing is een boiler. Dit is een voorraad voor warm water, deze kan worden aangesloten op de soloketel. Dit heeft ook enkele voordelen: met een externe boiler heb je namelijk veel warm water dat goed kan worden geleverd. 

De soloketel kan de temperatuur van de boiler controleren. Als de temperatuur lager dan gewenst is, zal de soloketel warm water naar de boiler leveren. Zo heb je eigenlijk altijd warm water met de combinatie van een soloketel met een externe boiler.

Wat kost een HR soloketel?

De kosten voor een HR soloketel verschillen enorm. Je kunt modellen vinden voor onder €1.000,-, maar er zijn ook soloketels die meer dan €3.000,- kosten.

Het verschil zit hem in de kwaliteit, de voordelen en het vermogen in kW. Laat je de soloketel installeren door een cv-installateur? Dan moet je nog €400,- tot €800,- bovenop de prijs rekenen.

Hieronder vind je enkele modellen. Al deze soloketels hebben de mogelijkheid voor het koppelen van een boiler.

Kosten HR soloketels

Model kW vermogen Kosten
Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR20/4S 20 €1.600
Intergas - Kompakt Solo HRE 18 A 17 €1.200
Intergas - Kompakt Solo HRE 48 A 42 €1.700
Bosch - GC7000iW 24 24 €2.500
Atag - Q25SR 24 €2.700
Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR65/4S 68 €3.500

Lees ook meer over:

Cv-ketel reparatie

Cv-ketel onderhoud