De cv-ketel gaat ontzettend lang mee en is daarom een zeer goeie investering. Maar dat betekent niet dat ze eeuwig goed blijven. Wanneer de cv-ketel te oud wordt en te veel kuren krijgt, is het daarom dan ook tijd om deze te vervangen. Maar hoe pak je dat aan?

Op zoek naar een cv-monteur? Vergelijk gratis offertes!

cv-ketel vervangen

Wanneer vervangen?

Het liefst wilde je hier waarschijnlijk helemaal niet over na hoeven denken, het vervangen van je cv-ketel. Je zet de kachel aan en het huis wordt langzamerhand warm. Zo zou het moeten zijn. Maar op het moment dat een cv-ketel storing heeft of het steeds moeilijker vindt om de hele woning warm te krijgen, zul je er toch echt aan moeten geloven. Maar hoe weet je nou wanneer het echt tijd is voor vervanging?

Ouderdom

Over het algemeen worden cv-ketels zo’n 15 jaar oud. Het is niet gek als een cv-ketel hierna nog prima functioneert, maar de kans op storingen en andere problemen wordt wel groter met de jaren. Vaak zijn het elementen zoals de brander, warmtepomp, pakkingen of de boiler waar dan wat aan mankeert. Repareren heeft in veel van deze gevallen dan geen zin meer. De kosten voor cv-ketel reparatie liggen dan vaak hoger dan wanneer je besluit de cv-ketel te vervangen. Wanneer je te maken hebt met een net nieuwe ketel is repareren natuurlijk nog wel een optie.

Duurzaamheid

Een andere reden waarom je jouw ketel zou kunnen vervangen heeft te maken met de duurzaamheid van een cv-ketel. Zo hebben oudere ketels vaak een lager rendement waardoor de ketel meer werk verricht voor minder warmte.  Heb je thuis bijvoorbeeld nog een vr-ketel (Verbeterd rendement) dan is het misschien tijd om te investeren in een hr-ketel (Hoger rendement). Ook is een hr-ketel milieu vriendelijker en kun je een vr-ketel al sinds 2015 niet meer verkrijgen. Hr-ketels zijn verkrijgbaar in zowel hr-solo als hr-combiketel.

verwarming

Kosten vervangen

Voor niks gaat de zon op, en dat betekent dat je wel wat over moet hebben om warm te zitten in de winter. Maar zoals al eerder werd genoemd zijn de cv-ketels van tegenwoordig zeer duurzaam en verdient het zichzelf over een bepaalde periode gewoon weer terug. Het ligt hierbij natuurlijk wel aan de soort ketel die je in huis haalt. Bij een hr-ketel heb je namelijk te maken met een rendement van ongeveer 111%. Dit houdt in dat alle warmte die de ketel produceert gebruikt wordt, en daarnaast worden de uitlaatgassen ook nog eens omgezet in warmte.

Soort ketel  Prijs 
Hr ketel € 1.500,- tot € 2.500,-
Hr combi-ketel € 1.800,- tot € 3.000,-
HRe ketel € 8.000,- tot € 12.000,-

De kosten van de ketel hangen af van verschillende factoren volgens deze bron. Niet alleen de hoogte van het rendement, maar ook het merk en het uurloon van de vakman spelen hierin mee. Daarnaast heb je nog de keuze uit verschillende extra opties, zoals nieuwe radiatoren, een boiler of een slimme thermostaat.

Extra optie Prijs 
Radiator € 250,- tot € 400,-
Boiler € 250,- tot € 350,-
Slimme thermostaat € 200,- tot € 300,-