Het laten reinigen van het Cv-systeem (intern) is noodzakelijk om van tijd tot tijd te (laten) doen. Hiermee wordt dus niet het exterieur bedoeld, maar de binnenkant van de radiatoren. Lees hier hoe dit precies in zijn werk gaat.

Wat houdt het in?

Je staat er niet eens bij stil, want ze hangen daar en doen gewoon hun werk, maar eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de binnenkant van de radiator te reinigen, of te laten reinigen door een vakman.  Onderdelen die gereinigd moeten worden zijn: de pomp van de cv-ketel, het leidingsysteem en de radiatoren. Wil je meer weten over cv-ketels? Dan kun je hier terecht.

Wanneer is het nodig?

Voordat de radiator volledig gereinigd wordt, kun je jezelf afvragen of het echt nodig is. Een aantal dingen die dit aantonen zijn koude plekken aan de onderkant van de radiator. Dit indiceert dat er te veel stof in zit waardoor het niet goed circuleert. Een ander punt is wanneer er bruine vloeistof uit komt bij het ontluchten. Herrie of lekkage zijn ook nog dingen waar je op kunt letten. Wanneer dit inderdaad het geval is kan het doorspoelen van een radiator veel voordelen hebben.

De voordelen

Dit is een specialistische klus. En vergt kennis. Door radiatoren en pijpleidingen professioneel te laten spoelen, zal het gehele systeem beter functioneren. Opgehoopt slib en vuil verdwijnt na reiniging. Dit wordt vaak bereikt door water met hoge snelheid door het systeem te sturen.
Voordelen van zo’n professionele spoelbeurt zijn:

  • Lost slib en kalk op.
  • Verbeterd de betrouwbaarheid van de installatie.
  • Voorkomt koude delen en een slechte circulatie. Wanneer er te veel stof in zit blokkeert het namelijk binnen in de radiator. Dit zorgt ook voor…
  • … energiebesparing.
  • Bespaart op onderhoudskosten. Dit heeft te maken met het feit dat een schone radiator minder snel kapot gaat.
  • Dit is ook de reden dat het de levensduur van de cv-installatie verlengt.