31-03-2021

Staat u er weleens bij stil dat radiatoren enorme stofvangers zijn? Stof is niet goed voor de gezondheid. Sterker nog, het is slecht voor uw luchtwegen en kan allergische reacties veroorzaken. Daarnaast werken radiatoren minder efficiënt wanneer ze vuil zijn. Ze moeten harder werken en met als gevolg dat de energierekening hoger uit zal pakken. Wie de radiatoren niet op regelmatige basis reinigt, zou bovendien weleens op problemen kunnen stuiten.

De stof die zich aan radiatoren hecht zijn kleine deeltjes vuil, afkomstig van huisdieren, van kleding, van schoeisel, huidschilders, etensresten en ook van nicotine. Ons advies reinig de radiatoren maandelijks.

Tips:

  • Zorg voor de juiste middelen zoals een stofzuiger met een kierenzuiger, een föhn of een plumeau. Een zachte doek, emmer, plantenspuit, schoonmaakmiddel (bv groene zeep, moet neutraal en oplosbaar zijn) en een radiatorborstel.
  • Zet de radiatoren uit voor het reinigen. En begin pas wanneer ze afgekoeld zijn.
  • Vermijd schuurmiddel om beschadigen aan de radiator(en) te voorkomen.
  • Eerst grondig stofzuigen. Neem daarna alles zorgvuldig af met een sopje en droog na met bv een föhn of neem af met een theedoek.
  • Reinig de gehele ruimte waarin de schoongemaakte radiator zich bevindt.
  • Maak de muren achter en in de buurt van de radiator ook schoon, want ook hier zit vaak veel aangekoekt vuil.

Waarom is radiator onderhoud nodig?

Door radiator onderhoud zorg je ervoor dat de radiator goed genoeg blijft werken, dit betekent dat je minder kou verliest en hierdoor in een warmer huis zit. Bovendien is een onderhouden radiator ook schoon. Dit zorgt ervoor dat nare geurtjes verdwijnen, bovendien ziet de radiator er ook beter uit. Met een slecht onderhouden radiator kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit flink naar beneden gaat. Veel warmte kan verloren gaan, er kunnen nare geuren ontstaan en het kan ook veel lawaai opleveren. Het is dus belangrijk om minstens één keer per jaar de radiatoren schoon te maken en te ontluchten.

Onderhoud van de cv-installatie ook belangrijk

Los van onderhoud aan de radiatoren moet ook de cv-installatie goed worden onderhouden. Met een onderhoudsabonnement ben je verzekerd van minimaal een jaarlijks onderhoud, maar dit kan ook meer zijn. Met onderhoud zorg je ervoor dat de installatie goed blijft werken en dat een reparatie, of zelfs het geheel vervangen van de cv-ketel niet nodig is.

Het onderhouden van de cv-installatie kan al vanaf €70,-. Voor een abonnement betaal je €50,- tot €90,- per jaar. Dit is voor onderhoud van de cv-installatie, maar in veel gevallen kan de cv-monteur ook kijken naar de radiatoren.

Heb je tips nodig voor het zelf onderhouden van de cv-ketel? Dat vind je op deze pagina over zelf de cv-ketel onderhouden.