Nog steeds niet elk huishouden heeft een koolmonoxidemelder

19-12-2016

Het komt gelukkig steeds minder voor, omdat tegenwoordig bijna iedereen begrijpt dat verbrandingsstoestellen en Cv-installaties goed dienen te worden onderhouden. Maar er overlijden jaarlijks – helaas – nog altijd mensen door koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een dodelijk gas welke we niet kunnen zien, horen of ruiken.

Het is daarom van groot belang dat kachels, geisers, combiketels en cv-installaties jaarlijks worden gecheckt door een vakman. Daarnaast kan de woning veiliger worden gemaakt door op elke verdieping een koolmonoxidemelder te installeren. Dit is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt.

Een koolmonoxidemelder moet niet gezien worden als een vervanging van de (jaarlijkse) controle van een verbrandingstoestel, echter kan een dergelijk melder wel levensbedreigende situaties voorkomen.

Dan nog kunt u niet blind vertrouwen op een koolmonoxidemelder. Want er kan nog altijd iets mis zijn. Blijf daarom alert bij verschijnselen die lijken op griepverschijnselen; hoofdpijn, misselijkheid, braken en moeheid. Deze komen voor bij koolmonoxidevergiftiging.

Terug