06-07-2020

Buiten warmer, dus de cv-ketel op zomerstand

Het belooft een prima, best warme zomer te worden. Dit betekent dat we de cv-ketel op zomerstand kunnen zetten. Moderne cv-ketels doen dit als het ware uit zichzelf, maar de wat oudere exemplaren, dienen handmatig te worden ingesteld. Appeltje, eitje, maar wel belangrijk om ook echt uit te voeren. Je bespaart hiermee namelijk op je energierekening: je verbruikt een stuk minder gas, waardoor je minder hoeft te betalen.

Zet je cv-ketel op zomerstand

Zomerstand voorkomt dat de verwarming aanslaat (onnodig) wanneer het buiten iets frisser, maar nog steeds aangenaam is. Wel blijft je cv-ketel aanstaan, waardoor je nog wel warm water hebt.

Niet iedere ketel of thermostaat heeft een zomerstand. Heb je deze wel? Dan kun je deze eenvoudig aanzetten. Dit zorgt ervoor dat het cv-gedeelte uitstaat, maar de opwarming van water blijft aan staan. Win-win dus!

Watertemperatuur regelen

De cv-ketel regelt de temperatuur van het water dat naar de ketel toestroomt. Bij moderne ketels is dit maximaal 80 graden, bij ouderen 90. Om deze temperatuur te behalen wordt er gas verbruikt. In de zomer, of wanneer je woning goed geïsoleerd is, is een temperatuur tussen de 50 en 60 graden wel voldoende.

Dit kun je eenvoudig aanpassen op de display van je cv-ketel. Je kunt de maximale aanvoertemperatuur instellen op 60 graden.

Thermostaat lager zetten

Zet de thermostaat in de zomer op 15 of 16 graden. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel aan blijft staan, maar voorkomt dan in de zomer ‘s nachts de verwarming aanslaat. Dat is vaak zonde, omdat je woning in de ochtend weer opwarmt door de buiten temperatuur en de zon.

Hierdoor blijft de cv-ketel aanstaan, maar zal zeer weinig kosten met zich meebrengen.

Cv-ketel uitzetten: verstandig of niet?

Het uitschakelen van je cv-ketel is volgens Verwarming-Nu.nl geen goed idee: zeker moderne cv-ketels zijn er niet op gebouwd op uitgeschakelt te worden. Je loopt dan het risico dat de pomp van de ketel vast komt te zitten door magnetisch vuil. Ook heb je een verhoogd risico op schimmels en huisstofmijt.

Heb je een combiketel? Een combiketel levert naast warmte ook warm water. Wanneer je de ketel dus uitschakelt, heb je ook geen warm water meer. Daarom is het verstandiger om de temperatuur van het warme water te verlagen naar 60 graden.

Let op: Verlaag de temperatuur van het water nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op een legionella besmetting.

Een andere tip is: laat onderhoud aan de cv-ketel in de zomer uitvoeren. Niet alle consumenten weten dat installateurs het zomers rustiger hebben, maar zeg het voort. Tijdig onderhoud voorkomt drama’s in de herfst of winter.