Een lekker warm huis is comfortabel en aangenaam. Niks ergers dan een koude woning waar de rillingen over ons lijf lopen! Maar, veel stoken betekent doorgaans ook een hogere rekening. Met het op de juiste manier afstellen van de cv-installatie kun je veel winnen.

Waar moet je op letten?

Een cv-ketel is bijna essentieel in een huis, maar niet altijd even zuinig. Toch zijn er manieren om energiezuinig met jouw ketel om te gaan. Wanneer je jouw ketel namelijk op de juiste manier afstelt, gaat het energieverbruik omlaag en het leefklimaat wordt top. Dat geldt ook voor nieuwe cv-ketels – die zijn ook niet altijd per se perfect afgesteld. Voor meer informatie over verwarming en alles wat daar bij komt kijken kun je hier terecht.

Opletpunten

  • Ecostand i.p.v. comfortstand. Hiermee kan flink bespaard worden. Ecostand betekent dat het iets langer duurt voordat er warm water komt (na b.v. de nacht), maar dat het scheelt qua verbruik.
  • Slimme stand. Sommige ketels hebben een slimme stand. Deze houdt het midden tussen comfort en ecostand in. Maar hierbij is het wel van groot belang dat je een regelmatig leven hanteert.
  • Aanvoertemperatuur. Controleer de hoogte van de maximale aanvoertemperatuur. Hoe hoog is deze? Verlaag deze tot 55 graden Celsius om verbruik in te dammen. Plus minder CO2-uitstoot.
  • Witte rook. Wanneer je buiten je woning staat en ziet dat er witte rook uit uw schoorsteen komt – midden op de dag – dan wordt er energie verspild.
  • Instelling. Stel de temperatuur van het tapwater lager in, maar niet lager dan 60 graden Celsius! Dit i.v.m. legionella besmetting.
  • Overleg. Vraag de installateur hoe het met jouw woning en het waterzijdig inregelen zit (zonder afstelling krijgt een kleine radiator te veel water en een grote radiator te weinig, met allerlei gevolgen van dien en dus hogere energieverbruik).