20% besparen? CV-Ketel juist afstellen!

29-01-2021

Een lekker warm huis is comfortabel en aangenaam. Niks ergers dan een koude woning waar de rillingen over ons lijf lopen! Maar, veel stoken betekent doorgaans ook een hogere rekening. Met het op de juiste manier afstellen van de cv-installatie kunt u veel winnen. Het energieverbruik gaat omlaag en het leefklimaat is top. Dat geldt ook voor nieuwe cv-ketels – die zijn ook niet altijd persé perfect afgesteld. Een paar punten om op te letten zijn:

  • Met ecostand (i.p.v. comfortstand) kan er flink bespaard worden. Ecostand betekent dat het iets langer duurt voordat er warm water komt (na b.v. de nacht), maar dat het scheelt qua verbruik.
  • Sommige ketels hebben een slimme stand. Deze houdt het midden tussen comfort en ecostand in. Maar hierbij is het wel van groot belang dat u een regelmatig leven hanteert.
  • Controleer de hoogte van de maximale aanvoertemperatuur. Hoe hoog is deze? Verlaag deze tot 55graden Celsius om verbruik in te dammen. Plus minder CO2 uitstoot.
  • Wanneer u buiten uw woning staat en ziet dat er witte rook uit uw schoorsteen komt – midden op de dag – dan wordt er energie verspild.
  • Stel de temperatuur van het tapwater lager in, maar niet lager dan 60 graden Celsius! Dit i.v.m. legionella besmetting.
  • Vraag de installateur hoe het met uw woning en het waterzijdig inregelen zit (zonder afstelling krijgt een kleine radiator te veel water en een grote radiator te weinig, met allerlei gevolgen van dien en dus hogere energieverbruik).
Terug